Het Openbaar Psychiatrisch Zorgcentrum Geel (OPZ Geel) rondt deze week een van de grootste bouwprojecten uit zijn geschiedenis af. Tussen juni 2012 en mei 2014 werd op maar liefst zeven bouwwerven tegelijk gewerkt aan nieuwbouw en renovatie. Het bouwproject kreeg de naam Zevensprong. Op zondag 18 mei staan de gebouwen een hele dag open voor het brede publiek.

Enkele fraaie, beeldbepalende gebouwen aan de Pas werden volledig gerenoveerd volgens de modernste technieken. Mobiele teams, een dagactiviteitencentrum en dagkliniek Knooppunt kregen er onderdak. Iedereen wint daarbij: een stukje waardevol patrimonium oogt indrukwekkend mooi en speelt tezelfdertijd weer volop mee in de kernopdracht van het psychiatrisch zorgcentrum: goede zorg verstrekken aan psychiatrische patiënten.

Het nieuwgebouwde technisch-logistiek centrum groepeert een verscheidenheid aan ondersteunende diensten en biedt ruimte aan het centrum voor Arbeidszorg. Ook daar krijgen patiënten dus een plaats, naast vele personeelsleden.

En nog andere karaktervolle gebouwen op de OPZ-campus zijn gerenoveerd en kregen een nieuwe bestemming: het vroegere dodenhuisje en het schuurtje herbergen het bezoekerscentrum. Het kunsthuis Yellow Art verhuist naar het geheel gerenoveerde Hoekhuis en de twee vervallen villa’s op de hoek van de Pas en de Dokter Sanodreef herrijzen over enkele maanden als nieuw om onze poliklinische raadplegingen te herbergen.

Met de werken gaat een investering gepaard van 24 miljoen euro. De federale overheid financiert de werken.

Het grote belang van de renovatie zit hier in dat gebouwen die al meer dan 150 jaar deel uitmaken van het Geelse stadsbeeld en een ferme brok Geelse geschiedenis vertegenwoordigen, in ere hersteld zijn en voor de toekomst gevrijwaard; én dat ze hun eigenheid kunnen bewaren en toch een functie hebben in een modern psychiatrisch zorgcentrum.

Open week

OPZ Geel organiseert op zondag 18 mei 2014 in en rond zijn nieuwe en vernieuwde gebouwen een open dag. In de week vooraf is er een Dag van de Pleeggezinnen en een internationaal symposium over de gezinsverpleging.

Donderdag 15 mei: Dag van de pleeggezinnen

Na de eucharistieviering van 10 uur in de Sint-Dimpnakerk, worden de pleegouders in het OPZ-Forum uitgenodigd voor een receptie met hapje en drankje, verzorgd door de Hotelschool van Geel. De pleegouders die 50 jaar actief zijn, worden gehuldigd. Aansluitend is er een bezoek gepland aan het arbeidszorgcentrum, het bezoekerscentrum, de dagactiviteitencentra (Pas 200) en ontmoetingscentrum ’t Vooruitzicht.

Vrijdag 16 mei: Internationaal symposium:

OPZ Geel organiseert een symposium met als thema “Vermaatschappelijking van zorg: gezinsverpleging als inspirerend model” in seminariecomplex De Vesten, Kanaalweg 6/1 in Laakdal. Tijdens het symposium komen binnenlandse en buitenlandse sprekers aan bod en wisselen ze met de aanwezigen van gedachten over wat de gezinsverpleging in de toekomst kan betekenen voor de geestelijke gezondheidszorg.

Zondag 18 mei: Open dag in het OPZ Geel. Doorlopend gratis toegang van 10u – 18u.

Er is een route uitgestippeld die bezoekers op eigen snelheid kunnen volgen door onze gerenoveerde gebouwen en de archivaris en gidsen zorgen voor geleide rondwandelingen. Bezoekers kunnen ook kennis maken met psychotherapie in dagkliniek Poorthuis, het centrum voor Arbeidszorg, het dagactiviteitencentrum (DAC) en ontmoetingscentrum ‘t Vooruitzicht. Ze kunnen een kijkje nemen in onze gloednieuwe grootkeuken, de technische dienst, hoteldiensten en kunsthuis Yellow Art. Verder zijn er meerdere tentoonstellingen, onder andere over de renovatiewerken, de geschiedenis van de gezinsverpleging en destigmatisering. De vriendenkring organiseert een (zonnig) terras met springkasteel en in de namiddag er een optreden van de 2440 Big Band

Ingang via Pas 228, Pas 200 of Stelenseweg 15 (tegenover Distelakker).

Parkeren op de parking aan Pas 228, aan de Pas 200, in de Stelenseweg of aan het OPZ-Forum, Dokter Sanodreef 4.

Zeven Krachtlijnen voor ons renovatieproject

Krachtlijn 1: behoud van waardevol patrimonium

Onze campus bestaat voor een deel uit historisch patrimonium. Meerdere gebouwen zijn waardevol en beschermd als stadsgezicht. Dat is het geval met het vroegere hoofdgebouw Pas 200 en de vroegere dokterswoningen aan de Pas. Gebouwen als het oude Mortuarium en het Hoekhuis zijn niet beschermd, maar ze zijn architectonisch waardevol. Het is niet evident om van deze gebouwen de eigenheid te bewaren en ze tezelfdertijd te moderniseren en ruimtelijk geschikt te maken voor een hedendaagse zorgfunctie. Hier en daar moesten compromissen worden gesloten, maar we zijn er trots op dat de gebouwen weer mooi ogen en volop voor cliëntenzorg gebruikt worden.

Krachtlijn 2: voorbereid zijn op de toekomst

OPZ Geel heeft historisch een zeer groot patrimonium opgebouwd toen de financiering door de overheid nog helemaal anders was. Vele gebouwen vinden ook hun oorsprong in de gezinsverpleging. De overheid voerde recent een nieuwe financieringswijze in en om daar goed op voorbereid te zijn, renoveerden we onze gebouwen, zorgden we waar nodig voor nieuwbouw en braken we overcapaciteit af. Ondertussen is het grootste gedeelte van het OPZ-patrimonium in orde: zo goed als alles is nieuw of gerenoveerd; uitgezonderd PVT en K-dienst. Apart van de gebruikelijke onderhoudskosten zullen op korte en middellange termijn weinig grote investeringen nodig zijn.

Krachtlijn 3: we nemen voorsprong

Wat technische installaties en energieverbruik betreffen, zijn we niet alleen ‘mee met de tijd’, maar nemen we ook een stukje voorsprong door te investeren in moderne, efficiënte systemen en ecologisch verantwoorde oplossingen. Voorbeelden daarvan zijn verwarming met warmtepompen, doorgedreven isolatie, regenwaterrecuperatie en plaatsing van zonnepanelen. We centraliseerden stookplaatsen en drukken door schaalvergroting de kosten van verbruik en onderhoud. Omdat we met moderne, doelmatiger technieken werken, kunnen we over een periode van tien jaar naar schatting een miljoen euro besparen, zonder dat onze patiënten aan comfort moeten inleveren.

Krachtlijn 4: bedrijfszekerheid staat voorop

De filosofie van optimale afweging van kosten en baten werd ook doorgetrokken naar de nieuwe keuken. We recupereerden uit de oude keuken wat nog goed was en pasten het in het nieuwe geheel in, met aandacht voor energievriendelijke systemen. Koude zones (koelkast en diepvriezer) en warme zones (fornuizen) werden gegroepeerd. De keuken speelt een grote rol in een essentieel logistiek proces: drie keer per dag moeten een paar honderd mensen te eten krijgen. Dat is een niet geringe opgave, waarmee ook niets mis mag gaan. Bedrijfszekerheid staat dus voorop, maar een doordachte opbouw maakt het ook mogelijk een mooie energiebesparing te realiseren.

Krachtlijn 5: zwaar vervoer over de campus beperken

Het nieuwe Technisch en Logistiek Centrum (TLC) groepeert in een enkel gebouw ondersteunende diensten die vooraf versnipperd zaten, zoals technische dienst, hoteldiensten, keuken, hofploeg, magazijn, maar ook het centrum voor Arbeidszorg. De ruimtelijke spreiding van deze diensten was niet efficiënt voor de samenwerking en betekende dat vracht- en bestelwagens over de campus moesten rijden om meerdere leverpunten te bereiken. Het nieuwe TLC, met korte verbindingsweg naar de Pas, verhelpt hieraan. Enkel een beperkte hoeveelheid leveringen die rechtstreeks voor de leefeenheden en voor de cafetaria bestemd zijn, komen niet langs de centrale loskade.

Krachtlijn 6: vertrekken van een termijnvisie

OPZ Geel werkt met een masterplan voor bouwwerken waarin een langetermijnvisie is vastgelegd. Dat masterplan wordt regelmatig aangepast aan wijzigende omstandigheden. De basisprincipes blijven steeds gelden: de ziekenhuisfunctie is op het nieuwe campusgedeelte gevestigd (tussen Dokter Sanodreef en Ring). Functies als mobiele teams, dagkliniek en magazijn komen aan de rand van de campus, met toegang vanaf de Pas, zodat bezoekers en leveranciers niet op de campus moeten komen. Spreiding van diensten over meerdere gebouwen wordt beperkt, tenzij er een meerwaarde is om iets in een eigen locatie onder te brengen (zoals bijvoorbeeld het Kunsthuis).

Krachtlijn 7: een centrale verkeersas

Op termijn wordt een centrale verkeersas voor voetgangers, fietsers en klein vervoer over de campus gecreëerd. Op die centrale as zullen alle diensten van het zorgcentrum gelegen zijn. Die as is al zichtbaar op het oude campusgedeelte: van aan de vroegere Kadodoos, langs PVT, naar de oversteekplaats over de Sanodreef nabij het Bezoekerscentrum. De as gaat verder langs het TLC, achter divisie Ouderen en sporthal tot aan de divisie Volwassenen. De nieuwbouw van divisie Jongeren is gepland achter de divisie Volwassenen en sluit erbij aan. Gebruik makend van die as moet ook iemand die niet met de campus vertrouwd is, hier zonder problemen zijn weg kunnen vinden.

De 7 bouwwerven

 

Locatie

Wat?

Vroegere bestemming

Nieuwe bestemming

1.

Pas 196

Villa (vroegere dokterswoning)

Beschut Wonen Kempen

Beschut Wonen Kempen

Netwerk GGZ Kempen

2.

Pas 198

Villa (vroegere dokterswoning)

Dagkliniek De Bron

Netwerk GGZ Kempen

3.

Pas 200

Vroegere hoofdgebouw

Diensten Rehabilitatie en bank

Dagactiviteitencentrum

Dagkliniek Knooppunt

4.

Pas 208/210

Dubbelwoonst hoek
Dokter Sanodreef - Pas

Leegstand

Poliklinische raadplegingen

Studio’s artsen van wacht/artsen in opleiding

5.

Pas 226
Pas 228

Diverse gebouwen

Technische diensten,
keuken, magazijn, garage

Nieuwbouw: technisch en logistiek centrum

6.

Dokter Sanodreef

Mortuarium en schuurtje

Hofploeg
Technische dienst

Bezoekerscentrum

7.

Dokter Sanodreef

Vroegere schoolgebouw

DAC Hoekhuis

Kunsthuis Yellow Art